EXCLUSIV: Primăria Comănești afaceri cu un interlop cercetat penal

Documente trimise pe adresa redacției noastre dovedesc strînsa legătură de prietenie și afaceri între primarul Viorel Miron și unul din cei mai controversați comăneșteni, cercetat penal pentru un prejudiciu adus Statului în valoare de 5, 3 miliarde lei.

Conform documentelor trimise de un cititor pe adresa office@voceacomanestiului.ro, în perioada 31 ianuarie 2017 – 20 decembrie 2018, Primăria Comănești, cu aprobarea edilului Viorel Miron a virat suma de 19 325 lei firmei ELECTRO ALFA SRL care s-a obligat a livra primăriei diverse produse electrice.
Marfa a fost însă supraevaluată Primăria ajungînd să plătească sume și cu 300 % mai mari.

„Ieconomistul“ Viorel Miron a plătit 1 392 lei pentru o clemă care în magazine costă 5, 95 lei

Astfel, pentru o Clemă de derivație cu dinți CDD15 IL pentru iluminat public, care pe site-urile de specialitate costă 5,95 lei cu TVA inclus, Primăria Comănești a plătit la data de 17 aprilie 2018 nici mai mult nici mai puțin de 1 392 lei (299,31 Euro).
Un alt exemplu este cumpărarea de către Primărie, la data de 5 decembrie 2017, a unui bec economic T2, 23W, 2700K pentru care „ieconomistul“ Viorel Miron a plătit firmei ELECTRO ALFA SRL suma de 740 lei (159 Euro) în condițiile în care același produs, pe site-urile de specialitate, costa 11, 12 lei.

CINE SE AFLĂ ÎN SPATELE FIRMEI ELECTRO ALFA SRL

Firma ELECTRO ALFA SRL a fost înființată la 26 noiembrie 2004 de către controversatul om de afaceri comăneștean Vasile Șaramet.
Anul trecut firma declara o cifră de afaceri de 298 200 lei și un profit de 4 526 lei în condițiile în care avea doar 4 angajați.
Șaramet a înființat firma după ce, la data de 5 iulie 2004 ANAF îl deschisese cercetarea penală pe numele său acuzîndu-l de un prejudiciu adus Statului în valoare de 5, 3 miliarde lei.
Conform unui comunicat trimis pe adresa noastră de către reprezentanții ANAF: „Vasile Șaramet, în calitate de administrator al firmei SC SAYK ORIENT FOREST SRL a fost implicat în acțiuni de fraudare a Statului.
Societatea SC SAYK ORIENT FOREST SRL a fost înființată în anul 1999 de către cetățeanul sirian Mohamed Cheweihan și a desfășurat activitate în domeniul prelucrării materialului lemnos, realizînd totodată și desfacerea la intern și export.
Pînă la sfîrșitul anului 2003, pentru administrarea societății a fost împuternicit de către Mohamed Cheweihan, cetățeanul român Șaramet Vasile. În această perioadă societatea a urmat un traseu ascendent, dezvoltîndu-se și mărindu-și activele prin achiziția de terenuri, construcții, echipamente tehnologice și utilaje.
Acest lucru a fost posibil și cu ajutorul acordat de stat, întrucît zona Comănești este considerată zonă defavorizată, iar SC SAYK ORIENT FOREST SRL deținea un astfel de certificat de investitor prin care societatea beneficia de scutirea plății impozitului pe profit pentru investițiile nou create pe perioada de existență a zonei defavorizate. Realizînd multe exporturi, în special în țări din Orientul Mijlociu, societatea a beneficiat de mai multe rambursări și compensări de TVA.
Din luna noiembrie 2003, reprezentantul societății, Șaramet Vasile, a fost schimbat cu un alt cetățean de naționalitate arabă, Zakarya El Yahya, căruia Mohamed Cheweihan i-a acordat dreptul de a vinde societatea cu toate bunurile mobile și imobile, cumparatorul fiind deja găsit, o alta societate din Comanesti, respectiv SC WOOD PLANET COMPANY SRL, condusă de cetățeanul TOUMAR YOUSEF.
Decizia a fost luată imediat după poprirea conturilor bancare din București, în luna octombrie 2003, de către Parchetul de pe lîngă Curtea Supremă de Justiție București.
Vînzarea s-a și produs, în patrimoniul firmei mai rămînd un singur teren la o valoare contabila de 14, 5 milioane lei.
SC SAYK ORIENT FOREST SRL a procedat la vînzarea activelor, neținînd seama de prevederile legale, care reglementau faptul că în momentul lichidării sau încheierii activității în zona defavorizată, facilitățile acordate pînă atunci trebuie achitate către bugetul de stat.
Acesta reprezenta una dintre condițiile prin care statul încearcă să determine investitorii din aceste zone să-și continue activitățile începute și să se dezvolte și totodată să stopeze activitățile temporare create doar pentru beneficierea de facilități.
Astfel, societatea nu a calculat și achitat impozitul pe profit în sumă de 600 de milioane lei, facilitate de care beneficiase anterior.
La această sumă se mai adaugă și 1,2 miliarde lei sume restante la plata impozitului pe profit, plus accesoriile aferente în suma de 800 de milioane lei.
Și taxa pe valoarea adaugată a fost vizată, societatea înregistrînd în contabilitate o factură de la o societate din Reșita, în sumă de 1, 3 miliarde lei, fără a avea la bază un contract și fără a primi marfa, această operațiune realizîndu-se după momentul vînzării activelor, cînd societatea nu mai desfășura activitate.
În plus, factura fusese achitată de către SC WOOD PLANET COMPANY SRL, precum și alte datorii către furnizorii neplătiți. Scopul a fost acela de diminuare a plății taxei pe valoare adaugată cu suma de 220 de milioane lei, societatea avînd deja o restanță la plata acesteia în sumă de 500 de milioane lei.
Pe lîngă acestea, odată cu desemnarea cetățeanului arab Zakarya El Yahy, au apărut și încalcări ale disciplinei financiare. Astfel, pentru utilizarea în scopuri personale, acesta a ridicat în numerar din caseria societății suma de 610 milioane lei, fără a deconta acești bani.
Vînzarea activelor societății s-a realizat în condițiile în care societatea mai avea de încasat de la clienți externi respectiv AHMAN AHMAN TARTOUS din Siria și ABED ELREHMAN din Arabia Saudită, suma de 6,7 miliarde lei.
Ținînd seama și de instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare, prin înregistrarea de sume rămase neîncasate de la clienți externi (valuta rămasă nerepatriată), există suspiciunea că se ascunde sau se disimulează natura reală a provenienței, apartenenței, dispoziției, mișcării proprietății bunurilor sau a dreptului asupra acestora.
Pentru faptele săvîrșite, care au produs bugetului statului un prejudiciu de 1,7 miliarde lei, precum și pentru faptele care necesită o investigare criminală, împotriva societății și a administratorilor acesteia a fost întocmită o plîngere penală, luîndu-se totodată și măsuri asiguratorii pentru împiedicarea dispariției acestora și colectarea debitelor restante în sumă totală de 3,6 miliarde lei.“

Afaceristul penal Vasile Șaramet uns de „Ieconomistul“ primar Viorel Miron reprezentant al Agenților Economici în Comitetul de Dezvoltare Social-Economică al orașului Comănești

Trei ani mai tîrziu, la 31 iulie 2007, primarul Viorel Miron și Consiliul Local Comănești îl vor include pe Vasile Șaramet în Comitetul de Dezvoltare Social-Economică al orașului Comănești ca reprezentant al Agenților Economici.

(Visited 982 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Asta e cand mafia transpartinica isi da mana la masa bugetului public

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2019

Theme by Anders NorenUp ↑