Guvernul a adoptat zilele trecute o ordonanţă de urgenţă pentru Codul Administrativ, act normativ prin care aleşii locali vor avea dreptul la pensii speciale. O lege identică a fost declarată neconstituţională de CCR anul trecut. Marian Oprişan, vicepreşedinte al PSD şi preşedinte de CJ, a afirmat, după adoptarea OUG privind Codul Administrativ, faptul că era necesară o asemenea lege, aşteptată de mulţi ani. Ministrul Muncii, Marius Budăi, susţine că pensiile speciale care vor fi plătite primarilor, în urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ, sunt o „reparaţie” pentru cei care au acum pensii mici, iar impactul financiar al acestor pensii speciale nu este major.

Prevederea care a stîrnit însă cele mai multe controverse este legată de pensiile speciale acordate primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.
Ei urmează să primească pensii speciale lunare, în plus față de cele normale, care se calculează ca procent din indemnizația brută, primită atunci cînd sunt în funcții, ceea ce duce la sume importante, pe care Guvernul ar urma să le acopere din banii tuturor contribuabililor. Impactul bugetar anual este de 150 de milioane de lei, conform vicepremierului Daniel Suciu.

Din 2020, primarii, viceprimarii, precum și președinții și vicepreședinții de consilii județene vor beneficia de pensiile speciale pentru limită de vârstă. Aceste pensii (sau indemnizații, cum mai sunt numite) se vor acorda indiferent de orice alte pensii de care beneficiază demnitarii menționați mai sus. Cuantumul indemnizațiilor va fi stabilit anual, iar perioada în care vor fi acordate va fi de maximum 12 ani. 
Din ianuarie 2020, primarii, viceprimarii, precum și președinții și vicepreședinții de consilii județene vor avea acces la pensiile speciale (pentru limită de vârstă) prevăzute de Codul administrativ, reiese dintr-un Proiect de Hotărâre de Guvern privind procedura și metodologia pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice. Acestea reprezintă o noutate adusă de Codul administrativ, demnitarii respectivi nemaibeneficiind de asemenea indemnizații, până acum.
Conform Codului administrativ, aceste pensii se vor acorda de la încetarea mandatului. În plus, pentru obținerea lor, nu va conta de ce alte pensii vor beneficia solicitanții.
Proiectul menționat mai sus vizează doar procedura și metodologia prin care se acordă pensiile, efectiv, însă condițiile sunt cele deja stabilite prin Codul administrativ.

De când se acordă pensiile speciale și cum este stabilit cuantumul acestora

Cei îndreptățiți la pensiile menționate mai sus vor beneficia de ele de la încetarea mandatului, însă dacă vor începe exercitarea unui alt mandat, plata pensiei se va întrerupe, fiind reluată după încetarea mandatului ulterior.

Proiectul de Hotărâre stabilește că pensiile se vor acorda de la 1 ianuarie 2020. Cuantumul acestora se va stabili anual (ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizația brută lunară aflată în plată pentru funcția în cauză – de exemplu, primar) și va fi inclus în anexe atașate legii de aprobare a bugetului de stat. De asemenea, se va stabili cuantumul pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritorială

Cum Pensia specială va fi acordată în limita a trei mandate, respectiv 144 de luni (adică 12 ani), iar în prezent Viorel Miron are un salariu de 6 304 lei lunar (anul trecut a încasat nu mai puțin de 75 648 lei) la un calcul simplu rezultă că datorită ordonanței date de Viorica Dăncilă primarul Comăneștiului va beneficia și de o pensie specială de minim 3 600 lei lunar.

Codul Administrativ mai prevede că deciziile în consiliile locale, privind concesionarea sau închirierea patrimoniului local, pot fi luate doar cu jumătate din voturile consilierilor, nu cu două treimi, cum este în prezent. Astfel, scoaterea unor terenuri din patrimoniul unei localități vor fi mai ușor de obținut.
Prilej de noi inginerii financiare ale primarului Miron și fratelui său de sectă, Iftimoaie.

(Visited 504 times, 1 visits today)